Enligt den praxis som råder i Sverige är det du ser på bilden ett fullkornsbröd. Brödet på bilden innehåller 50% fullkornsmjöl och 50% siktat mjöl, vilket är den mängd fullkorn som krävs enligt praxis. Trots att brödet innehåller 50% fullkorn är det väldigt ljust. I butiken är i regel fullkornsbröden mörka, men det betyder inte att de innehåller 100% fullkorn. De innehåller i regel inte ens 50% fullkorn och är ändå mörka. Med andra ord läggs det i färgämne av något slag för att få till den ”nyttiga färgen”.

Enligt EU regler får det kallas fullkornsbröd så länge man skriver ut andelen fullkorn på påsen. Det kan alltså innehålla en väldigt liten andel fullkornsmjöl och ändå kallas fullkornsbröd. Det är förstås väldigt missvisande och sämre än rådande praxis i Sverige.

Den fina är att ljusa bröd kan vara nyttigare än mörka. Detta väldigt ljusa fullkornsbröd är sannolikt betydligt nyttigare än de flesta av de ”fullkornsbröd” som finns i butiken. Tycker du eller din familj mest om ljusa bröd, kan ni alltså äta ljusa bröd som innhåller 50% fullkornsvetemjöl, vilket är betydligt bättre än ett bröd bakat på endast vitt vetemjöl.

Detta brödet upplevs nog som väldigt ljust för att vara 50% fullkorn. MEN, det är så här de ser ut – de i butiken är inte mörka pga fullkornsmjölet.

Jag har snittat brödet med den här snittkniven.

Du hittar mer under dessa kategorier

Liknande inlägg

3 Comments

Lämna ett svar