Nu har jag testat, baka, bakat igen och igen. Pretzel, eller Brezeln som det heter på tyska, var en väldigt rolig utmaning. Ska du baka pretzels så följ mina råd, så kommer du lyckas. Jag önskar att någon givit mig dem innan jag satte igång. De är riktigt roliga att baka, så kör!
Mina pretzels är delvis bakade på fullkorn. Traditionella pretzels är bakade på endast vitt mjöl, men självklart tycker jag det är onödigt. De blir mycket nyttigare med fullkornsmjöl, och minst lika goda.
Ingredienser
360 gram vatten
90 gram mjölk
30 gram smör
10 gram jäst
250 g färskmalet fullkornsvetemjöl (maler du inte själv, så välj stenmalet finmalet fullkornsmjöl)
380 gr färskmalet siktat vetemjöl (jag siktade Ölandsvete, välj gärna något med hög proteinhalt)
1 tsk salt
10 gram ren kaustiksoda (jag köpte Nitor i en färghandel)
Grovsalt
Recept
Lös upp jästen i ljummen vätska bestående av mjölk, vatten och smör. Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn deg. Låt stå 10 minuter. Dela upp degen i 13 stycken bitar á 85 gram stycket. Väg gärna så att det blir rätt. Lägg ett bakplåtspapper på plåten och mjöla det lätt, t.ex. med en tesil. Rulla ut till långa fingertjocka rullar. Knyt ihop dem till en pretzel – se bild. Totalt blir det 3 plåtar. Låt jäsa i ca 50 minuter. Ställ dem kallt, t.ex i kylskåpet eller utomhus när de i princip är färdigjästa. Ju kallare ju bättre före de åker i badet. Det är bland annat så du får till den fina färgen.
Sätt på ugnen på 250 grader. Koka upp 1 liter vatten och häll i kaustiksodan. Använd skyddsglasögon, handskar och skyddskläder. Lägg försiktig ner de kalla pretzelns, en och en (de ska flyta), och lägg tillbaka dem på plåten. Strö på grov salt och snitta ett par snitt. Sätt in dem i mitten av ugnen. Grädda i ca 10 minuter eller till de fått ordentligt med färg. Spraya prezeln med kallt vatten direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.


Hur länge ska pretzeln ”bada” i kaustiksodabadet?
Hej Cecilia,
Bara en kort stund – man ser att de flyter. Det handlar kanske om en knapp halv minut. Är de i badet för länge löses de upp och är svåra att lyfta upp.