Det finns många teorier kring varför fetma ökar lavinartat. Socker är en bov, våra stillasittande arbeten en annan och snabbmaten en tredje. Ytterligare en viktig faktor är det moderna vita vetemjölet. Förr åt vi inte vitt mjöl som vi gör idag. Vi åt fullkornsmjöl. Vi åt inte heller det moderna vetet, vilket är det vete som dominerar marknaden idag. Vi åt vete med betydligt högre näringsinnehåll. Känner du inte till skillnaden mellan modernt vete och äldre sorter, s.k. kultursorter, läs den här artikeln.
Jag tror att vi generellt äter mer för att kroppen inte blir mätt eller nöjd. Väljer vi fullkornsbröd och fullkornsprodukter istället för produkter baserade på vitt mjöl får vi en bättre mättnad. Alla vet att det i princip krävs en hel limpa sirapsbröd om man ska bli mätt. För att inte tala om långfranskan. Vi blir inte mätta. Utöver bristen på fiber tror jag inte vi blir nöjda även om vi blir mätta. Kroppen känner att den inte fått i sig den näring den behöver. Äter vi näringsfattig mat äter vi betydligt mer, eftersom vi inte känner oss nöjda. När vi äter bröd bakat på modernt vete tror jag att vi automatiskt äter mer än om vi äter bröd bakat på mjöl med högre näringsinnehåll.
Jag har inga belägg för det jag skriver, bara egna erfarenheter. Men tycker inte ni som jag att det låter helt logiskt? Kroppen vet vad den behöver! Jag tror vi generellt ska fokusera mer på näring när vi handlar mat.
Utifrån den här teorin kan vi äta mindre och ändå vara nöjda. Det är faktiskt fullt möjligt att vara fet och ändå har näringsbrist. Läs mer om näringsbrist och fetma här.
Undviker du vitt bröd för att inte blir tjock? Det är så synd, läs mer om det onyttiga vita brödet här.
