Då har jag skördat årets sista tomater. Sommaren är därmed definitivt över. Den har väl kanske varit det ett tag nu, men jag övertygar mig själv om att Skåne har sommar fram till mitten av oktober – allt för att mentalt minska ner den mörka och tunga delen av året.
Brödet på bilden är ett surdegsbröd bakat på 90% fullkornsmjöl. Största delen är vete och ca 15% är råg. Att bakar bröd i form är betydligt lättare än att grädda dem fritt utan stöd. De kan inte flyta ut, och jäser bara uppåt. Ytterligare en fördel är att man kan grädda flera formbröd bredvid varandra i ugnen. Därmed kan man grädda mer på en gång. Bröd som gräddas fritt utan stöd, riskerar att jäsa ihop om man ställer in mer än ett samtidigt. Jäser två bröd ihop tappas spänsten i ytskiktet och brödet jäser inte upp så som man hade önskat.
Nackdelar och fördelar med att baka i form har jag skrivit om tidigare – läs mer om det här.
Även formbröd kan med fördel jäsa över natten i kylen. Du får mer smak och får dessutom en bra yta att snitta på. Läs gärna om min rekommendation för att lyckas med snittningen här.
Sista tipset – olja formarna rikligt innan du lägger ner degen i formarna.

Brödkniven som du ser i bilden är helt grym, och du hittar den här. Och se gärna filmen för att bli övertygad om att den är som att skära i smör ;-).
Hej! Tack för ett bra inlägg! Jag passar på att tipsa om detta recept för ett fantastiskt surdegsbörd!
Tack för uppmuntran Werner! :-)